Barnpedagogik

”Berätta för mig om de första sex åren av ditt liv, så ska jag tala om för dig vem du är!” De orden, uttalade av den amerikanske psykologen Bruno Bettelheim fick Carlo att intressera sig för Reggio Emilia-pedagogiken. Något som också legat till grund för Carlos bok "Shanghai tur och retur".
"Ett barn har hundra språk (och därtill hundra hundra hundra) men berövas nittionio. Skolan och kulturen skiljer huvudet från kroppen. – Dikt av Loris Malaguzzi, som under många år var chef över förskolorna i Reggio Emilia. Det handlar om att utveckla barnets alla uttrycksmöjligheter. Skapandet, till exempel, har en stor del i verksamheten.

Carlo har gjort tre dokumentärfilmer om denna verksamhet; "Ett barn har 100 språk men berövas 99" (UR 1981), "Hoppet över muren" (HB Barsotti och Mariedamfilm 1986) och “Loris Malaguzzi – Mannen från Reggio Emilia” (Mandragola Film & Teater AB 1994) . Han har också slutfört en bok om Loris Malaguzzi: “Mannen från Reggio Emilia”, (Studentlitteratur 2011) där visning av filmen från 1994 ingår.

Carlo intresserade sig tidigt för barnpedagogik, mycket tack vare hans nära vän Loris Malaguzzi som var nestor och skapare av Reggio Emilia-pedagogiken. Den amerikanske psykologen Bruno Bettelheim sade "berätta för mig om de första sex åren av ditt liv, så ska jag tala om för dig vem du är!" Carlos första 6 år i livet tog plats mitt i ett brinnande världskrig. Det, om något, borde kunna hjälpa andra att förstå något om världen.

Barsotti och Petrini på 60-talet.
Omslaget till Carlos bok "Shanghai tur och retur – En resa i den toscanska barndomen.

Vill ni veta mer håller Carlo och Anna föreläsningar inom ämnet barnpedagogik och Reggio Emilia-pedagogiken. Skicka en förfrågan till info@carlobarsotti.com för mer information och pris.

E-post:

info@carlobarsotti.com

©

Carlo Barsotti 2011