Slow Food

"Bara man har jungfrulig olja, pasta och lite kryddor klarar man sig över vintern."
– Morfar Giulio Vaglini. Det, kan man säga, är essensen av den nu världsomspännande Slow food-rörelsen som Carlo tillsammans med Carlo Petrini och några andra lade grunden för.
Den svenska grenen av Slow Food-rörelsen var det första internationella Slow Food-sätet utanför Italien, mycket tack vare Carlo. Han och Dario Fo befann sig 1974 i Bra i Norra Italien för att tillsammans delta i en politisk demonstration. Där befann sig också Carlo Petrini, som i likhet med Barsotti arbetade för att sprida den gemensamme vännen Fos verk.

Petrini var en revolutionär, och hade tidigare grundat den första fria radiostationen i Italien, Radio Onde Rosse – "De röda vågorna". De tre träffades, höll möten, spelade teater och spelade in film under dagarna i Bra, och Petrini såg till att mattillfällena spenderades på de bästa trattoriorna.

Barsotti och Petrini på 60-talet. Petrini och Barsotti. Petrini och Barsotti. Petrini och Barsotti.
Två bilder av Carlo Barsotti och Carlo Petrini, då och nu, Anna Barsotti med Dario Fo och hans fru, samt vännerna Petrini, Fo och Carlo tillsammans.

1986 bildades ARCI Gola, en italiensk föregångare till den internationella organisationen Slow Food. Sverige var representerat, som enda land utanför Italien, av Anna och Carlo Barsotti.

“Under närvaro av den nationelle ordföranden Carlo Petrini har en ambassad för ARCI Gola bildats i Stockholm, på svensk jord. Vid detta tillfälle firades på Restaurang Martini utnämnandet av Carlo Barsotti, regissör och teaterarbetare, till ambassadör.” – Utdrag ur ARCI Golas tidning Il Rosmarino 1987.

"Slow food garanterar en bättre framtid. Slow food är en idé som behöver många kunniga anhängare som kan hjälpa till med denna (långsamma) rörelse att bli en internationell rörelse, med den lilla snigeln som symbol."
– Del ur det manifest som undertecknades i Paris den 9 december 1989. Carlo och Anna Barsotti var Sveriges representanter.

Carlo har skrivit böckerna “Ät och njut med Slow Food” (Hansson och Lundvall Förlag, 2003), med förord av Carlo Petrini samt “Drick och njut med Slowine” (Carlssons Förlag, 2008), med förord av Dario Fo och håller föreläsningar inom ämnet Slow Food. Vill ni veta mer, skicka en förfrågan till info@carlobarsotti.com för mer information och pris.

E-post:

info@carlobarsotti.com

©

Carlo Barsotti 2011