Om Carlo

"Sverige har haft turen att inte behöva uppleva krig på 150 år. Din historia skulle kunna bidra till att man får fortsätta att uppleva fred." Dessa ord sades av Loris Malaguzzi, nestorn för Reggio Emilias pedagogiska filosofi till Carlo e!er att han läst utkastet till Carlos bok "Shanghai tur och retur - resa i en toscansk barndom".
Carlo föddes i Toscana 1939, i början av andra världskriget i Mussolinis Italien. Om man under de första 6 åren av sitt liv inte upplever något annat än inbördeskrig, bombanfall och all annan tragedi som ett världskrig medför är det lätt att tro att det är den enda formen för ett liv. Och alla hade inte turen att ha en kärleksfull mamma som uppfostrade en till att ha fred i sinnet.

Trots kriget hade Carlo drömmar. Han ville bli fotbollsproffs och sedan regissör, men som i många andra familjer hade fadern andra planer för sin son. En hälskada ställde drömmen på ända, och Carlo fortsatte med amatörteater. Kort därefter satte Carlo vid 18 års ålder upp sin första teaterregi på Teater De fyra morerna i Livorno. Pjäsen hette "Fram för ungdomarna" och blev den första av hans 40 regier. Under förberedelsearbete för en reklamfilm mötte han Anna, som sedermera blev fru Barsotti. De båda har, på senare år tillsammans med dottern Elvira, översatt de pjäser som finns på svenska av vännen och maestron Dario Fo, och Carlo har regisserat ett antal av dem.

Barsotti och Petrini på 60-talet. Petrini och Barsotti.
Carlo, t.v., 17 år i Livorno, och Dario Fo tillsammans med Carlo.

Carlo kom till Sverige 1968. Men det var i Italien Carlos intresse för film och teater väcktes. Det var i Italien som han, via Dario Fo, sammanfördes med Carlo Petrini, och tillsammans med andra lade de grunden för den numera världsomspännande Slow food-rörelsen. Det var även i Italien Carlo och Anna kom i kontakt med Reggio Emilia-pedagogiken.

Det sistnämnda är skälet till att Carlo beslöt sig för att skriva ner sitt liv i en bok. Den amerikanske psykologen Bruno Bettelheim sade "berätta för mig om de första sex åren av ditt liv, så ska jag tala om för dig vem du är!" Carlos första 6 år i livet tog plats mitt i ett brinnande världskrig. Det, om något, borde kunna hjälpa andra att förstå något om världen, och dess bittra händelseförlopp.

I slutet av 2011 kom Carlo ut med två nya böcker, fotonovellen "Paolino och havet" på både svenska och italienska, och boken "Mannen från Reggio Emilia" om Loris Malaguzzi.

Vill ni veta mer håller Carlo föreläsningar inom ämnena Film & teater, Slow food och Barnpedagogik med inriktning på Reggio Emilia-pedagogiken. Skicka en förfrågan till info@carlobarsotti.com för mer information och pris.

E-post:

info@carlobarsotti.com

©

Carlo Barsotti 2011